Je persoonlijke drijfveren ontdekken = je werkplezier vergroten

Waarom je persoonlijke drijfveren ontdekken je werkplezier vergroot. Daar gaat deze blog over.

vrouw ontdekt wat haar drijfveren zijn en vergroot haar werkplezier
kom je tot je recht?

Wat valt je op als je kijkt naar alle functies die je in de afgelopen 20 jaar hebt gehad? Was je in alle functies en in alle organisaties even blij met je werk? Grote kans van niet.

Wanneer je kijkt naar de plekken waar je energie kreeg, waar je met een glimlach naartoe ging? Zie je een patroon? Zijn er overeenkomsten in werkzaamheden en/of sfeer? Grote kans van wel!

Ga ervoor zitten en ontdek je persoonlijke drijfveren

Wat zijn drijfveren eigenlijk? En op welke manier kan inzicht in mijn drijfveren mijn werkplezier vergroten?

Op die plekken waar je energie krijgt, kloppen de taken binnen je functie en de omgeving met wat jou drijft in het werk. Je kunt volop vanuit je drijfveren aan het werk zijn. Hoe beter dat op elkaar aansluit, hoe plezieriger dat voor je is (en voor je omgeving). Hoe meer je ‘tot je recht kunt komen’ en kunt doen waar jij het beste in bent. 

Wat zijn drijfveren?

Wanneer je mensen bij elkaar zet zie je veel verschillen:

  • de één wil alles tot in de puntjes geregeld hebben
  • de ander komt steeds weer met een nieuw idee waarvan er slechts een enkele uitgevoerd wordt
  • weer iemand anders hecht er aan om elke laatste vrijdag van de maand met elkaar te borrelen.
  • de volgende wil eerst alles uitgezocht hebben voordat er een besluit genomen wordt terwijl een collega al aan het uitvoeren is en gaandeweg bijstuurt

Jouw gedrag is zichtbaar voor je omgeving. De drijfveren om te doen wat je doet zijn dat niet. Vaak zelfs niet eens voor jezelf.

Jouw eigen ‘bril’

Iedereen kijkt (vaak onbewust) vanuit een eigen perspectief naar de wereld en maakt op basis daarvan gedragskeuzes. Je wordt door verschillende dingen gemotiveerd en gedreven en kijkt met een eigen ‘bril’ naar de realiteit.

Die ‘bril’ zorgt er ook voor dat het ene soort werk wel bij je past en de andere klus helemaal niet. En dat je als een vis in het water bent in de ene bedrijfscultuur en heel ongelukkig wordt in een andere.

De achtergrond en uitgangspunten van een drijfverenscan

Om mensen te helpen met het ontdekken wat ze drijft in hun werk, maak ik gebruik van een drijfverenscan. Deze scan is gebaseerd op het onderzoek van de Amerikaan Clare W. Graves (1914 – 1986).

Graves heeft als eerste de verschillende drijfveren van mensen onderzocht en beschreven. Hij werkte in de jaren vijftig van de 20e eeuw als universitair psycholoog.

Volgens zijn theorie komt gedrag voort uit het samenspel van de behoeften en waarden van mensen. Deze vormen de basis voor de intrinsieke motivatie om de dingen te doen zoals we dat doen. Meestal zijn we ons daar niet van bewust.

De drijfveren ontwikkelen zich in de loop van je leven en ze vormen je wereldbeeld. Wat je waardevol vindt, je overtuigingen, je aannames en  waar je huiverig voor bent of wat je spannend vindt.

Dit alles geeft sturing aan je gedachtepatronen en je gedrag. Aan wat je doet en hoe je dat doet. Onbewust ‘weten’ we wat goed, slecht, belangrijk en onbelangrijk voor ons is. Dat wil niet zeggen dat we daar ook altijd naar luisteren.

Er kan interne wrijving ontstaan wanneer je in het dagelijkse werk te ver verwijderd bent geraakt van je eigen drijfveren. Dan voel je onvrede, irritatie, energieverlies enzovoorts. Vaak voel je het wel en kun je er ‘je vinger niet op leggen’.

Duurt dat te lang of komt dat te vaak voor, dan verdwijnt langzaam maar zeker je glimlach. Wanneer dat aan de hand is, is de tijd rijp om op zoek te gaan naar je drijfveren en stappen te zetten om de invulling van je werk daar beter bij aan te laten sluiten.

Welke drijfveren spelen een rol?

Graves onderscheidt zes drijfveren die we aanduiden met kleuren. Drie drijfveren zijn gericht op zelfexpressie (rood, oranje en geel) en drie richten zich op de relatie tot anderen (paars, blauw en groen).

Wat kenmerkt de verschillende drijfveren?

Een korte schets in steekwoorden:

  • rood: daadkrachtig, besluitvaardig, snel beslissingen nemen, confrontaties niet uit de weg gaan, niet van een tussenweg houden en denken in ‘vriend’ of ‘vijand’

  • oranje: gericht op het behalen van resultaten en succes, competitief ingesteld, een hoge prestatiemotivatie, gericht op het creëren van kansen en het benutten van mogelijkheden

  • geel: conceptueel ingesteld, aan de lange termijn denken, eerst grondig onderzoeken alvorens een beslissing te nemen, dogma’s doorzien en in eerste instantie zelf willen ontdekken wat waar is, vanuit een groter perspectief kijken en van daaruit de dialoog aan gaan met de ander

  • paars: hecht aan trots op hun organisatie,  in staat een familiegevoel te creëren, hecht aan duidelijk leiderschap met gezag en ervaring, houdt traditie in ere, koestert hetgeen in vele jaren is opgebouwd

  • blauw: gericht op het creëren van eenduidigheid, belang hechten aan regels en het nakomen van afspraken, zorgvuldig en secuur in het volbrengen van de taak en betrouwbaar en loyaal ten opzichte van de organisatie

  • groen: empathisch en sociaal ingesteld, gericht op harmonie en de relatie, de persoon centraal stellen, voor individuele bejegening gaan en vinden dat beslissingen genomen dienen te worden op basis van consensus

Alle drijfveren zijn bij iedereen in aanleg aanwezig en dus ook voor iedereen herkenbaar. Ieder heeft zijn of haar eigen combinatie en dat maakt het zo boeiend.

Hoe ontdek je jouw persoonlijke drijfveren?

De drijfverenscan is een effectieve manier om duidelijkheid te krijgen over wat jou motiveert en energie geeft. En wat voor jou juist demotiverend werkt en energie slurpt.

Ik bied je daarvoor een beschermde digitale omgeving waarin je een flink aantal vragen beantwoord. De vragenlijst is opgesteld door psychologen en wetenschappelijk gevalideerd.

Het  beantwoorden van de vragen geeft je de gelegenheid om te onderzoeken wat voor jou belangrijk is in werk.

Wat je ontdekt met deze scan:

  • met de drijfverenscan ontdek je jouw onderliggende drijfveren
  • de uitkomst van de scan laat zien wat jou motiveert en demotiveert in de werkomgeving
  • de rapportage geeft inzicht in je gedachtepatronen en voorkeuren, waarbij goed of fout niet relevant is. 
  • daarnaast geeft de uitslag aan in wat voor omgeving jij het beste tot je recht komt – dat is een omgeving waar jij je energie voelt stromen

Je snapt het al: wanneer je veel werkzaamheden hebt die energie geven en je in een omgeving bent die je stimuleert, ontstaat er vanzelf een werkglimlach.

Wat het ontdekken van jouw persoonlijke drijfveren met de drijfverenscan je oplevert

Inzicht in je drijfveren geeft je:

  • een beeld van de verhouding tussen de drijfveren die voor jou van belang zijn om je lekker te voelen in je werk en de werkomgeving

  • de mogelijkheid om je keuzes voor stappen in je werk bewust te maken zodat jij de juiste persoon op de juiste plek wordt of blijft

  • een bredere kijk op het gedrag van jezelf en dat van je collega’s zodat je jullie samenwerking kunt versterken

    (Hoe mooi zou het zijn wanneer je de zorgvuldigheid van je collega, die je eerst tot waanzin dreef, kunt gaan zien als een mooie aanvulling op jouw daadkracht zodat jullie samenwerking zonder irritatie effectief kan zijn?)

  • gezond zelfinzicht zodat je de factoren kent waarmee je rekening kunt houden bij keuzes die je maakt in je werkleven, wat je kan helpen om bewust bezig te zijn met je eigen duurzame inzetbaarheid

  • een goed begin van een ontwikkeltraject

Welke vervolgstap je ook wilt zetten in je werkleven, weten wat je drijft in je werk helpt je keuzes bewuster te maken en makkelijker in beweging te komen. Je kunt je besluiten afstemmen op wat bij je past. Zodat je duurzaam inzetbaar bent en blijft en je (weer) werkt met een glimlach.  

Benieuwd hoe ik je kan helpen?

Bel me dan gewoon even: 06 – 33 425821. Of stuur me een bericht,

Categorieën: Duurzame inzetbaarheid, Werkplezier
Tags: ,