Wat is belangrijk in werk? Ontdek wat jij belangrijk vindt met deze 3 stappen test

Hoe blij ben jij met je werk? Wat is belangrijk in werk voor jou?

vrouw denkt na over wat belangrijk is in werk
sta stil bij wat belangrijk is

Heb jij al eens een test gedaan om te ontdekken hoe tevreden je bent met je werk?

Ik wel. En als de uitkomst dan niet helemaal was wat ik verwachtte, dan ‘klopt de test niet’. Herken je dat?

In feite wil je dus vooral een bevestiging van wat je zelf in de kern allang weet en voelt. Je hebt alleen de goede woorden er nog niet voor gevonden.

Deze 3 stappen test helpt je die woorden te vinden voor wat jij ervaart als je aan je werk denkt. Waar jouw werkglimlach door gevormd wordt. Jij bent tenslotte de deskundige in jouw werkleven.

En dat is het uitgangspunt om in beweging te komen. Op het moment dat het voor jou aan de orde is en op de manier die bij jou past.

Veel plezier!

Hoe werkt deze 3 stappen test?

Gun jezelf een uur voor jezelf, zoek een fijne plek, maak die lekkere thee, koffie of iets anders voor jezelf klaar en neem pen en papier mee.

Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang.

Bertold Brecht

Je ziet hieronder 3 stappen die samen inzicht geven in en woorden geven aan jouw werkglimlach. Doe het stap voor stap en neem de tijd.

Wat ga je doen?

1 Elke stap begint met het toekennen van scores

Laat hierbij vooral je gevoel spreken.

2 Daarna schrijf je aan de hand van twee vragen:

  • Als je kijkt naar je score, wat valt je dan op?
  • Hoe is deze score voor jou?

Schrijf minimaal 15 minuten en schrijf gewoon wat er in je op komt. Niemand leest het tenzij jij het ze geeft. Let vooral niet op zinsbouw en spelling. Dat is hiervoor niet relevant.

Stop niet met schrijven voordat de 15 minuten om zijn. Zet de kookwekker als dat je helpt. Tijdens de eerste 5 minuten komen de ‘voor de hand liggende’ antwoorden en daarna komt je onderbewuste tot leven. De gedachten, wensen en behoeftes die we wat naar achter schuiven omdat ze wellicht niet zo goed uitkomen. En ondertussen beïnvloeden ze wel je gevoel. Dus gun het jezelf om de tijd te nemen.

Wanneer je het even niet weet en er geen woorden meer komen, schrijf dan op ‘ik weet het even niet…’ desnoods twee of drie keer. Dan zul je zien dat er wel een vervolg komt.

Stap 1: de glimlachmeter

Er zijn van die dagen dat je na je werk met een grote glimlach naar huis gaat. Mogelijk ken je ook die dagen dat je na de lunch aan een klus begint en er dan ‘ineens’ een collega aan je bureau staat met de vraag of jij het licht uit wilt doen omdat iedereen al naar huis is. De tijd is omgevlogen en je had er geen erg in. 

Waarschijnlijk herken je aan de andere kant ook wel die momenten dat je elke 5 minuten op je klok kijkt en je afvraagt wanneer deze dag voorbij is. Of dat je in een werkdag van de ene frustratie naar de volgende stapt. 

Al deze momenten en vooral de verhouding daartussen bepalen jouw werkglimlach

Hieronder zie je 5 gevoelens die je kunt ervaren bij je werk

Denk eens aan een gemiddelde werkweek. Je gewerkte uren gedurende die week vormen 100%. Verdeel deze 100% over de 5 gevoelens. Hoeveel procent van je tijd voelde je je ongelukkig, ontevreden, wel oké, tevreden of heel blij?

Ongelukkig
?
Ontevreden
?
Wel oké
?
Tevreden
?
Heel blij
?
……. %..…. %..…. %..…. %..…. %
Het vreet al mijn energie, de frustraties stapelen zich op, het put me uit.Het kost me behoorlijk wat energie, dit moet niet nog jaren zo doorgaan.Neutraal. Ik moet ergens mijn geld verdienen. Niet koud, niet warm.Ik krijg er wel energie van, ik voel me goed bij mijn werk.De tijd vliegt als ik aan het werk ben. Ik ga elke dag met veel plezier.

De twee vragen: Als je kijkt naar je score, wat valt je dan op? Hoe is deze score voor jou?

Pak je pen en schrijf minimaal 15 minuten. Schrijf je gedachten vrij op, laat je verrassen door jezelf en ontdek wat er belangrijk in werk is voor jou

Stap 2: factoren voor werken met een glimlach

Uit onderzoek vanuit Positieve Psychologie blijkt dat de factoren die er voor zorgen dat je met plezier aan je werk denkt in 3 belangrijke categorieën in te delen zijn:

  1. de relaties die je hebt binnen en buiten je werk
  2. de uitdaging die je ervaart (te veel/te weinig)
  3. de mate waarin jij de betekenis van je werk ervaart

Deze 3 clusters zorgen voor (positieve) emoties en het gevoel van flow, op kunnen gaan in je werk. Met als effect wel of niet een glimlach. Hieronder per cluster een aantal stellingen.

Wil je bij de stellingen aangeven hoe jij dit in jouw werk ervaart. 1 staat voor: dit geldt helemaal niet voor mij, 5 staat voor: dit geldt heel erg voor mij.

Relaties binnen en buiten het werk12345
Ik ervaar veel collegialiteit in het werk
Ik heb een goede balans tussen de tijd en aandacht die ik nodig heb voor mijn werk en de energie die ik over heb voor mijn priveleven     
De mensen (klanten, bewoners, clienten) waarmee ik werk stimuleren en motiveren me     
Ik wordt in mijn werk goed gefaciliteerd en gewaardeerd door mijn organisatie en mijn collega’s     
Uitdaging in het werk12345
Ik kan in mijn werk doen wat ik het liefste doe     
In mijn werk heb ik een goede balans tussen wat het werk van me vraagt en de talenten, vaardigheden en kwaliteiten die ik heb     
Als het even tegen zit heeft dat weinig invloed op mijn humeur: ik raak niet snel in de stress
Ik heb mogelijkheden om me te blijven ontwikkelen in mijn werk     
Ik kan zelf invloed uitoefenen op hoe ik mijn werk invul en hoe ik mijn werkdag indeel     
 Betekenis van en in mijn werk12345
Het is zinvol wat ik doe. Wat ik doe ervaar ik als waardevol     
Ik ervaar trots over mijn werk en mijn organisatie     
Met mijn werk draag ik bij aan een groter geheel
Ik vergeet met regelmaat de tijd als ik aan het werk ben     

De twee vragen bij stap 2: Als je je scores ziet, wat valt je dan op? Hoe is deze score voor je?

Neem weer je pen en papier en schrijf minimaal 15 minuten met de bovenstaande vragen in je achterhoofd. Schrijf je gedachten vrij op, laat je verrassen door jezelf en ontdek wat er belangrijk in werk is voor jou.

Stap 3: waar sta je nu en waar wil je over 1 à 2 jaar staan

De volgende vragen geven je inzicht in het belang en de noodzaak om in beweging te gaan komen. Jouw tempo telt. 

Wil je bij onderstaande stellingen aangeven hoe jij dit in jouw werk ervaart. 1 staat voor: dit geldt helemaal niet voor mij, 5 staat voor: dit geldt heel erg voor mij.

12345
Als ik bedenk dat ik dit werk tot mijn pensioen blijf doen krijg ik het benauwd
Ik ervaar een verschil tussen wat ik doe en wat ik zou willen doen
Ik ervaar een verschil in enthousiasme over mijn werk tussen 5 jaar geleden en nu
Ik heb geen idee waar ik over een jaar wil zijn in mijn werk-leven wil zijn
Ik heb geen idee wat me te doen staat om de komende jaren met een glimlach te werken
En voor de derde stap de twee vragen: Als je je scores ziet, wat valt je dan op? Hoe is deze score voor je?

Ik nodig je voor de laatste keer uit om pen en papier te pakken en minimaal 15 minuten te schrijven. Schrijf je gedachten vrij op, laat je verrassen door jezelf en ontdek wat er belangrijk in werk is voor jou.

De “Wat is belangrijk in werk”-vraag is nu beantwoord – hoe nu verder?

Je hebt nu stil gestaan bij hoe jij je werk ervaart, bij wat voor jou belangrijk is in werk. Daarmee heb je een belangrijke stap gezet.

Tevreden
Ben je tevreden met je antwoorden? Heel fijn, want dat betekent dat je werkt met een glimlach! En bovendien inzicht hebt in welke factoren daaraan bijdragen. Je weet nu wat je kunt koesteren.

Het wringt nog niet genoeg
Mogelijk wringt er wel iets, maar ben je nog niet toe aan stappen zetten. Prima! Jij bepaalt je stappen, het moment en het tempo. Bewaar deze blog door hier de PDF ervan te downloaden en lees ‘m later weer eens terug. Je bent ook dan welkom.

Er zijn nu stappen nodig
Het kan ook zijn dat de vragen je nú volop aan het denken hebben gezet. Dat je voelt dat het nu jouw tijd is om in actie te komen, dat je de regie wilt nemen over jouw werkleven. En dat je daar wel iemand bij kunt gebruiken die je helpt om je gedachten te ordenen. Ik ben graag je gids.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen, bel me gerust even: 06 – 33 425821. Of stuur me een bericht, dan neem ik binnen 24 uur contact met je op.

Categorieën: Duurzame inzetbaarheid, Werkplezier
Tags: